Resa till Irland


Res med Skinnriket till Irland!

Den 13–17 september 2023 anordnar Skinnriket Gotland i samverkan med N&N resor Agritours Sweden en studieresa till Irland. Projektet Greppa Näringen delfinansierar resan.

Du behöver inte vara medlem i Skinnriket Gotland för att få åka med på resan.

Om man önskar åka med på resan så anmäler man det genom att skicka ett mejl till Jonas Löfstedt (e-postadress: jonas.lofstedt@skogsstyrelsen.se). Sista anmälningsdag är den 30 april och antalet platser är begränsade.

Program

(F=frukost, L=lunch, M=middag)

Dag 1 – Onsdag 13 september Visby- Stockholm -Dublin (-/-/M)

16.00 Avresa från Visby – Stockholm ankomst 16.50
17.55 Avresa från Stockholm – Dublin, ankomst lokal tid 19.40

Vid ankomst i Dublin möter vi vår svensktalande guide. Med buss åker vi ca 20 minuter till hotellet Maldron Hotel Newlands.

Middag serveras på hotellet vid ankomst

Dag 2 – Torsdag 14 september Dublin, Wicklow, Kilkenny (175 km) (F/-/M)

Frukost serveras på hotellet.

Vi börjar dagen med besök på Ballyhubbock Farm som har ca 300 får på ca 60 hektar. Ballyhubbock Farm använder mjölken från fåren för att göra glass och Haloumi.

Deras hjärtefråga är att driva gården naturligt som möjligt. Därför får fåren endast några nötter i mjölkgropen. I princip är därför de helt obesprutade och ogödslade betesmarkerna deras enda näringsintag.

Vi försätter mot Kilkenny för ett besök på Kilkenny Castle. Slottet har vart en viktig plats sedan medeltiden, det första trätornet byggdes redan på 1100-talet och delar av det vi ser idag byggdes av 1260 det första stenslottet på platsen. Vi upplever Kilkenny Castle genom själv-guidning.

På eftermiddagen besöker vi The Bungalow Farmhouse. En gård på med 450 tackor, 250 köttdjur och några hästar. Ägarinnan har en lång erfarenhet av B&B på gården men lantbruket har fortsatt vara en stor verksamhet. (jämfört med många gårdar som drar ner på lantbruket till förmån för turismen)

Efter besöket reser vi vidare till charmiga regionen Tipperary, genomsyrad av historia och kultur där vi checkar in på vårt hotell i ett mindre samhälle, Hanner hotel eller liknande

Middag serveras på hotellet.

Dag 3 – Fredag 15 september Tipperary, Clare (160 km) (F/-/M)

Frukost serveras på hotellet.

Vi börjar dagen med ett studiebesök på fårgården, Dualla House. Gården ligger i natursköna Golden Vale of Tipperary. Dualla House är en familjeägd gård med 1300 tackor och 50 baggar på 122 hektar + 24 ha arrenderad mark.

Vi försätter till Rock of Cashel och besöker den historiska platsen som varit ett säte för kungar och medeltida biskopar sedan 600-talet. I 900 år och blomstrade fram till början av 16-talet. Brian Ború kröntes till kung av Munster här 977 och han blev High King av Irland 1002.

På eftermiddagen besöker vi en av Irlands mest besökta platser, Cliffs of Moher.

Med ett torn som ger en vy utöver den karga västra Clare-kusten. Vi kan ta en promenad runt tornet och se de otroliga klipporna på Europas västliga spets, samtidigt som vi njuter av den spektakulära utsikten över Atlanten och Aranöarna. Cliffs of Moher har inspirerat konstnärer, musiker och poeter i generationer.

Efter besöket åker vi vidare till vårt hotell Falls Hotel & Spa. På hotellet serveras middag.

Dag 4 – Lördag 16 september Clare, Galway, Westmeath (F/-/M)

Frukost serveras på hotellet.

Vi böjar vår resa tillbaka mot Dublin och vårt första besök är på familjegården, Barry Stephens Sheep. Gården har ca 400 avelstackor + lamm (cirka 700 totalt vid lamningstillfället) 350 am- och dikor + kalvar. Alla kalvar göds på gården

Gården brukar 350 hektar varav 80 hektar är spannmål (vår- och vinterkorn + vinter vete) och 25 hektar är potatis.

Potatisen lagras, förpackas, vägs och klassificeras på gården och säljs till lokala stormarknader. Cirka 2000 halmbalar säljs till andra bönder varje år.

Dagens andra studiebesök är på en ekologisk gård, Frank O’Brien Organic Sheep and Suckler Cow Farm. Gården har 160 äldre tackor och 40 tacklamm. Tackorna är en korsning mellan Texel, Belclare, Suffolk. Det äldre tackorna paras med en Texelbagge och det yngre tackorna paras med en Charolaisbagge.

Det finns även 10 am- och dikor som det använder AI-tjurar till. Fåren och köttdjuren går tillsammans på betet och gården brukar 54 hektar (49 ägda och 5 arrenderade).

Dagens sista besök är på Kilbeggan Distillery, här får vi se hur destilleriet har utvecklats med whiskytillverkningstraditionerna från förr med dagens innovativa anda.

Efter besöket åker vi till centrala Dublin, Carlton Hotel Blanchardstown. På hotellet serveras middag.

Dag 5 – Söndag 17 september Dublin – Stockholm -Visby (F/-/-)

Frukost serveras på hotellet. Bussen tar oss till Dublin Airport. Dublin– Stockholm 10.10-13.45 Stockholm – Visby 15.25-16.15

Pris

Priset per person är beroende av hur många som åker med på resan. Cirkapriset är 16 500 SEK/person men kan öka eller minska beroende på hur många vi blir.

Priset är per person i delat dubbelrum. Enkelrumstillägg för de två första rummen är 4 800 SEK per person och för resterande enkelrum är tillägget 5 670 SEK per person.

Paketresemoms tillkommer 2,67 % på priset ovan.
Medlemmar i Skinnriket Gotland erhåll följande rabatt på ovan angivet pris:

 • −  Insatsmedlem + max en stödmedlem/familj 500 SEK/person

 • −  Övriga stödmedlemmar 200 SEK/person

Följande ingår i priset:

 • −  Buss och chaufför under hela resan

 • −  Svensktalande reseledare fram till lördag kväll

 • −  Fyra övernattningar på minst 3-stjärnigt hotell inkl. frukost

 • −  Fyra middagar på hotell

 • −  Studiebesök enligt programmet, med reservation för ändringar

 • −  Entréer till övriga sevärdheter enligt programmet, med reservation för ändringar.

 • −  Organisationskostnader

 • −  Resefolder med information om resmålet och praktisk reseinformation till samtliga

  deltagare.

  Följande ingår inte i priset:

  Lunch, dryck till måltider, dricks till busschaufför och guide, reseförsäkringar och avbeställningsskydd, Om avbeställningsskydd önskas så uppgår kostnaden för detta till 6% av resans totala pris.